Pytanie na Śniadanie

Udka marynowane w jogurcie czosnkowym z miętą podane z sałatką z kaszy

Udka marynowane w jogurcie czosnkowym z miętą podane z sałatką z kaszy



Składniki:

 

 

·       5 udek z kurczaka

·       Marynata:

·       150 g jogurtu naturalnego

·       1 łyżka słodkiej papryki

·       20g siekanej mięty

·       3 drobno zmielone ząbki czosnku

·       szczypta cynamonu

·       2 łyżeczki soli

·       Sok z ½ cytryny

·       2-3 łyżki oleju

·       Sałatka

·       250g ugotowanej kaszy perłowej

·       1 jabłko

·       2-3 łyżki oleju

·       1 czerwona cebula

·       Odrobina natki pietruszki

·       Sól, pieprz, ocet winny do smaku

 


 

Marynata – składniki połączyć i połączyć z kurczakiem.


Udka z kurczaka ponakłuwać widelcem i połączyć z marynatą. Pozostawić w lodówce minimum 2 godziny. Jogurt spowoduje, że kurczak skruszeje i pozostanie soczysty. To podobnie jak tłuszcz nośnik smaku w tym wypadku. Kurczaka upiec w piekarniku ok 35 minut w 180 C. Ugotowaną kaszę połączyć z pokrojonymi w kostkę jabłkami, siekaną cebulą, natką i finalnie doprawić. Podać z upieczonym kurczakiem.


Więcej na ten temat