Udka marynowane w jogurcie czosnkowym z miętą podane z sałatką z kaszy
Składniki:
· 5 udek z kurczaka
· Marynata:
· 150 g jogurtu naturalnego
· 1 łyżka słodkiej papryki
· 20g siekanej mięty
· 3 drobno zmielone ząbki czosnku
· szczypta cynamonu
· 2 łyżeczki soli
· Sok z ½ cytryny
· 2-3 łyżki oleju
· Sałatka
· 250g ugotowanej kaszy perłowej
· 1 jabłko
· 2-3 łyżki oleju
· 1 czerwona cebula
· Odrobina natki pietruszki
· Sól, pieprz, ocet winny do smaku
Marynata – składniki połączyć i połączyć z kurczakiem.
Udka z kurczaka ponakłuwać widelcem i połączyć z marynatą. Pozostawić w lodówce minimum 2 godziny. Jogurt spowoduje, że kurczak skruszeje i pozostanie soczysty. To podobnie jak tłuszcz nośnik smaku w tym wypadku. Kurczaka upiec w piekarniku ok 35 minut w 180 C. Ugotowaną kaszę połączyć z pokrojonymi w kostkę jabłkami, siekaną cebulą, natką i finalnie doprawić. Podać z upieczonym kurczakiem.